header afbeelding van de zee header afbeelding van de zee header afbeelding van de zee
afbeelding uitzicht Capri

Stress

Stress is een vorm van spanning die in het lichaam optreedt als reactie op externe prikkels.
Stress is in beginsel heel functioneel. De functie stamt nog uit de tijd dat de oermens zich moest redden in gevaarlijke situaties. Hierbij wordt er in het lichaam van alles op gang gezet om alert te zijn. In de bijnieren worden hormonen zoals cortisol en adrenaline aangemaakt.
Ook nu dient deze functie ons nog, bijvoorbeeld met sporten, als we een belangrijke wedstrijd moeten winnen als een artiest voor een publiek op moet treden, als we ons voorbereiden op een belangrijke presentatie enzovoort.

Deze natuurlijke lichamelijke functie, noem het maar positieve stress,
helpt ons namelijk om alerter te zijn, om ons beter te concentreren, we krijgen extra energie, een groter uithoudingsvermogen en een bruisende creativiteit. Als de situatie dan achter de rug is, ontspannen we weer.
Als gebeurtenissen zich op gaan stapelen, waarbij stress in ons lichaam ontstaat, krijgen we steeds minder veerkracht om er nog mee om te kunnen gaan. Hierdoor kunnen stressklachten ontstaan.

Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Bijvoorbeeld:

"Het voorbeeld van Fleur, ze is een hele harde werker en haalt ook voldoening uit haar werk, maar sinds een jaar is ze gescheiden en moet ze alleen voor haar twee kinderen zorgen, hierbij komt een reorganisatie op het werk, ze weet niet of ze haar baan kan houden en financieel heeft ze het sinds haar scheiding veel moeilijker dan voorheen. Ze maakt zich vaak zorgen hierover en de laatste tijd heeft ze een korter lontje, wat ze niet van haar zelf kent, ook heeft ze regelmatig hoofdpijn."

Je kunt de veerkracht zien als een boog, als je hem spant en je laat hem daarna weer los, kan die jaren meegaan, maar als je hem continue onder spanning houd, dan is de rek er snel uit.

Bij langdurige stress kunnen lichamelijke en emotionele klachten ontstaan zoals:

Deze klachten kunnen door chronische stress ontstaan. Doormiddel van stresscounseling kunnen veranderingen in je leefstijl en gedachtenpatronen aangeleerd worden zodat deze klachten duidelijk verminderen of verdwijnen.