header afbeelding van de zee header afbeelding van de zee header afbeelding van de zee

Met kleine stappen naar een groot succes

Een paar weken geleden ging ik met mijn zus op wandelvakantie.
We wandelen wel vaker in Nederland, maar deze keer maakten we in Duitsland een lange afstandswandeling door de bergen.
Omdat we onze bagage zelf moesten dragen, namen we alleen maar de aller belangrijkste spullen mee. We hebben een aantal keren van te voren dingen achtergelaten omdat het anders te zwaar werd.
We twijfelden van te voren ook of we de afstanden zouden redden, echter hadden we geen andere keuze want we moesten onze slaapplaats voor de avond bereiken. Lopend door het schilderachtige landschap hadden we iedere avond ons doel bereikt.

We genoten van ieder moment ook al regende het soms de hele dag door, als je toch al nat bent maakt het ook niet meer uit. Met spierpijnen en moeite hebben we het gered en waren we op het einde super trots op ons zelf. We misten zelfs het wandelen toen we klaar waren.
Een paar jaar geleden had ik dit niet kunnen doen, ik had erge rugklachten en zat in de ziektewet. Ik liep van een specialist naar de ander, CT scans, meerdere MRI scans en noem het maar op. Ik kreeg pijnstillers, fysiotherapie, ik zocht osteopaten op. De pijn ging niet over. Pas toen ik mijn leefstijl aanpaste en een paar keer per dag 10 minuten liep, 2x per week ging zwemmen, boodschappen met de fiets deed etc., kon ik mijn werk weer opbouwen, en dat ook maar met een half uur per dag.
Ik maakte een weekschema en plande alles, wat goed voor mij was, eerst in. Samen met de bedrijfsarts plande ik mijn werkopbouw in. Ook mijn voeding nam ik onder de loep.
Zitten was het moeilijkste voor mij. Ik had er in het begin dus moeite mee, dat ik verjaardagsfeestjes en andere sociale afspraken niet na kon komen.
Omdat ik het gewend was om er voor anderen te zijn, vond ik dit onderwerp erg moeilijk. Om NEE te zeggen en er in eerste instantie voor mezelf te zijn. Sinds twee jaar werk ik weer mijn volledige uren en dank mijn opleiding tot Stresscounselor kan ik dit ook zonder moeite volhouden.
Ik zet mezelf niet altijd op eerste plaats, maar wel de dingen die goed voor me zijn, zoals beweging, gezond eten en dingen ondernemen die me weer opladen, zoals onze wandeltochten. : )

Graag deel ik mijn ervaringen met mensen die ook moeite hebben met hun grenzen aan te geven. Doordat ik hoog gevoelig ben liggen deze grenzen bij mij persoonlijk lager dan bij mensen die dit niet zijn, maar door korte ontspanningsmomenten en een gezonde leefstijl en vooral door omdenken kon ik mijn grenzen een heel stuk hoger leggen en veel beter met uitdagingen omgaan dan ooit.